Asemanarile dintre ortodoxism si catolicism: Mai multe decat diferentele?

Multi dintre noi facem confuzie intre ortodoxism si catolicism, afirmand ca exista doua religii, respectiv religia ortodoxa si cea catolica. Insa, acest lucru este cum nu se poate mai gresit. Este vorba, de fapt, de Religia Crestina, care a fost impartita in doua ramuri. Cele doua ramuri, denumite si confesiuni, sunt Biserica Ortodoxa si Biserica Catolica. Aceste doua denominatiuni ale crestinismului au fost unite intr-un singur tot, pana in anul 1504. Zonele in care se dezvoltau cele doua erau diferite, asa ca, se conturau deja diferente si divergente intre cele doua ramuri. Chiar daca au alcatuit o singura Biserica, o ramura se dezvolta in estul si alta in vestul Imperiului Roman de atunci. Se vorbeste foarte mult despre diferentele incontestabile dintre cele doua Biserici, insa, coexistenta acestora timp de circa 1000 de ani reprezinta dovada vie ca la baza lor stau multe asemanari. Despre acest lucru este articolul de fata, care isi propune sa distruga mitul conform caruia cele doua mari Biserici sunt diametral opuse.

Cea mai importanta asemanare dintre cele doua Biserici este ca ambele recunosc cele 66 de carti canonice ale Vechiului, respectiv, Noului Testament. Acestea sunt Sfintele Scripturi, care ii apropie pe credinciosii din cele doua parti. Mai mult decat atat, cele doua ramuri au inclus, in plus, in copertile Bibliei, carti apocrife ce au fost adaugate Vechiului Testament. Atat crestinii ortodocsi, cat si cei catolici spun ca acestea nu sunt carti canonice; ele sunt carti apocrife. In al doilea rand, exista recunoasterea Sfintei Traditii de catre ambele ramuri. Diferenta in acest caz este ca unii dintre sfintii pe care Biserica Ortodoxa ii numeste parinti nu sunt recunoscuti si ca parinti ai celelilalte Biserici. Un alt punct comun il constituie Sfintele Taine. Preotia, botezul, cununia sunt taine recunoscute de catre ambele Biserici. Atat credinciosii catolici, cat si cei ortodocsi tin cont de anumite posturi, in care se abtin de la anumite produse alimentare, de la ganduri, pofte si fapte rele, fiind smeriti, spunand rugaciuni si facand fapte de milostenie.

Cei care fac parte din ambele „tabere” au credinta ca, la Sfanta Impartasanie, painea si vinul se prefac in trupul si sangele lui Iisus Hristos. Diferenta la Sfanta Impartasanie este ca, in timp ce ortodocsii folosesc paine dospita, crezand ca prin aceasta se poate realiza prefacerea amintita mai sus, catolicii folosesc azime. O alta asemanare intre Biserica Ortodoxa si cea Catolica consta in crezul ca, dupa moartea fizica a omului, exista posibilitatea transferarii acestuia din Iad in Rai. Si aici este, insa, o mica diferenta. Ortodocsii cred ca doar rugaciunile Bisericii il vor ajuta pe nefericit sa ajunga in Raiul mult dorit, pe cand catolicii cred in Purgatoriu, locul dintre Iad si Rai. Totusi, Mantuitorul a spus ca doar prin nasterea din nou un astfel de suflet poate intra in Imparatia Cerurilor.

In incheiere, voi prezenta ultima mare asemanare dintre cele doua Biserici. Aceasta este tocmai considerarea, de catre ambele Biserici, ca fiecare ar fi unica Biserica Adevarata. Exista mai multe asemanari intre ortodoxism si catolicism, ceea ce ne da curajul sa credem ca, intr-o buna zi, cele doua vor da mana spre unirea intr-o singura mare Biserica.

banner ad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Adak Ankara

Seo

Koli

Koli

webmaster

Wordpress Botları

Oyun Oyna

Yemek Tarifleri

Bebek Beşikleri

Dizi izle

Tattoo designs

Video izle

Yasakli Sitelere Giris

Su Kaçağı

Su Kaçağı

Su Tesisatçısı

Koku Tespiti

Su Tesisatçısı

Su Tesisatçısı

Su Kaçağı

Su Kaçağı

google reklam verme

Fun Run 2 Hack

Fun Run 2 Hack

Yasakli Sitelere Giris

Fun Run 2 Hack

8 Ball Pool Hack

Monster Legends Hack

Trivia Crack

Castle Clash Hack

Fun Run 2 Hack

Castle Clash Hack

Monster Legends Hack

8 Ball Pool hack

game of war fire age hack

Adak Ankara

Yasaklı Sitelere Giriş

Vtunnel

Su Kaçağı

Su Kaçağı

Su Kaçağı

Su Tesisatçısı

Su Tesisatçısı

Su Tesisatçısı

Su Kaçağı

Seo

Koli

Koli

Koli

Koli

Dizi izle

Tattoo

Video izle

yangın söndürücüsü

Yeni Nesil yangın söndürücüsü

Su Tesisatçısı